Magazin și Service Biciclete și Ski - Gheorghe Doja Nr. 76, Târgu Mureș. Program: L-V, 9-17.

Mulți dintre noi nu au o bicicletă ideală, însă au doi-trei. Alții au găsit-o deja, iar pentru restul care încă o mai caută, am încercat să compunem acest articol. Sunt mulți factori care definesc bicicleta ideală (mărime, design, echipare, etc.) dar totul începe cu înțelegerea faptului ce este bicicleta și abia după aceea putem să căutăm pe cea ideală. Menționăm că informațiile regăsite mai jos nu sunt elaborate complet, ar dura mult prea mult, menită să ajută pe clienții noștri să găsesacă un sprijin de pornire pe o cale de căutare probabil mai lungă.

Iată principalele categorii de biciclete:

Mountain bike

Mulțumită ciclismului de munte s-a născut pasiunea noastră pentru bicicletă.

„Live to ride. Ride to live.” Biciletele mountain bike sunt concepute și construite ca să fie un partener de încredere care să te scoată din haosul urban și să te ducă confortabil și eficient în mijlocul naturii. Născut în anii 80’, evoluția sa a implicat nenumerate tehnologii noi care au adus MTB-ul de azi la cea mai diversificată categorie de biciclete care se află în continuă dezvoltare. Prezintă câteva caracteristici aparte; roți cu cauciucuri late, furca și cadrul ranforsate, suspensii și frâne supradimensionate. Ciclismul montan se împarte în mai multe categorii:

Cross-country (sau XC)

Este cel mai popular model de bicicletă de munte, aceasta oferind un cadru rigid (hardtail) sau cu suspensie completă și furcă cu suspensie mecanică sau pneumatică cu cursă medie. Aceste biciclete populare oferă un cadru fabricat din aluminiu sau carbon care permite o poziție semi-aplecată, sportivă. Furcă cu amortizor cu arc sau pneumatic cu cursă de 80 – 120 milimetri, transmisie cu 3,2,1 foi și 8-12 pinioane, roți cu diametru de 26″, 27,5″ sau 29″ cu anvelope late si profil antiderapant, frâne pe disc. Aceste biciclete sunt concepute pentru atacarea terenului denivelat dificil și pentru cățărări, pentru amatorii de mișcare și sport care intenționează să traverseze munți călare pe ea, aceasta oferă un pachet optim de dotări și este destul de ușoară: 8 – 14 kilograme. 

Bicicleta enduro

Este una dintre cele mai căutate categorie de MTB pe plan mondial. Geometria bicicletelor enduro le avantajează fața de trail si cross country pe coborâri. Au cadre cu suspensie pe spate, suspensia fiind  blocabilă în majoritatea cazurilor, făcând bicicleta astfel capabilă și de urcări. Aceasta folosește un cadru din aluminiu sau carbon, suspensie pneumatică față cu cursă mare de 140 – 160 mm, suspensie spate cu o cursă similară, frâne puternice hidraulice pe disc, transmisie cu număr mare de viteze. Spre deosebire de modelul cross-country, cadrul acesteia impune ciclistului o poziție mai ridicată pe spate, pentru coborârea centrului de greutate și pentru creșterea stabilității la coborâre. În plus, furcile folosite de aceste biciclete fac un unghi mai mic cu solul, făcându-le astfel mult mai apte să abordeze în siguranță coborârile pe teren accidentat.

Bicicleta de trail

Este categoria de MTB care se bucură de cea mai mare popularitate în cadrul iubitorilor de ciclism off road. Este combinația între o bicicletă cross-country și una de enduro și oferă suspensii față și spate cu o cursă de 120 – 140 mm. Geometria cadrului mai bine optimizat pentru coborâri decât modelul XC și cu frâne mai puternice, fiind astfel un compromis ideal intre XC si enduro. O alegere bună dacă terenul accidentat pe care intenționați să mergeți este plat, cum ar fi de pildă o pădure de câmpie cu șleauri și ocazional crengi mai groase căzute pe sol, bicicleta de trial este însă și ceva mai scumpă decât un model XC de bază și are o greutate apropiată de cea a unui enduro: 12 – 15 kilograme. 

Bicicleta de freeride

Noțiunea de freeride s-a schimbat mult în ultimii ani. Bicicletele de freeride de azi fiind un mix între bicicletele hard enduro și downhill. Sunt biciclete de downhil mai ușoare și mai controlabile în aer, axate mai mult pe partea de fun a coborării decât pe viteză. Este un model mai agresiv, aceasta oferind suspensii cu o cursă de 160 – 180 milimetri, cadru foarte solid fabricat aproape întotdeauna din aluminiu cu frâne puternice. Această bicicletă este gândită însă doar pentru traseele extrem de dificile, când săriturile cu roțile desprinse de sol durează 1-3 secunde iar aterizările sunt dure, nefiind astfel un model gândit pentru începători. În plus, mărimea, complexitatea și materialele de construcție urcă greutatea la circa 16 – 18 kilograme.

Bicicleta de downhill

Noțiunea de downhill a născut însăși noțiunea de MTB. Pionerii ciclismului și-au modificat biciclete existente pe vremea aceea, să fie mai distractive și sigure pe coborârile off-road. Este F1 al mountain bikeingului, unde la competiții contează fiecare milisecundă. Sunt proiectate pentru concurs pe teren extrem de dificil. Aceasta remarcându-se vizual datorită furcii de față care folosește un amortizor cu cursă foarte mare (200 milimetri). Pentru bicicletele de downhill coborârile abrupte în viteză sunt singura încercare care contează. Din cauza scopului precis, această bicicletă este obositoare în orice alt scenariu posibil deoarece geometria cadrului nu este bună pentru mersul pe teren orizontal și este de-a dreptul exasperantă la urcare. Greutatea lor fiind între 16-22kg.

Bicicleta de dirt jumping

Este un membru ceva mai scund la statură. Cele mai multe modele din această categorie pot fi ușor recunoscute deoarece au un cadru lung și aplatizat cu șa foarte joasă, nu folosesc suspensii pe spate, folosesc o furcă rigidă sau una cu cursă mică de 80 – 100 milimetri și au roți mai mici de 24 – 26″. În plus, acestea sunt destul de ușoare, multe cântărind sub 12 kilograme.  Acest model are un scop bine definit: curse rapide cu salturi mari, acrobații în aer, pe distanțe scurte. Bicicletele de street și de slopestyle se regăsesc tot în această categorie, având caracteristici puțin diferite, mai mult la slopestyle, unde cadrul poate fi cu suspensie.

Fat bike

Sunt biciclete cu anvelope supradimensionate, de obicei de 3.7 inch sau chiar mai mari şi cu jante de 44mm sau mai mari, gândite să ruleze fără probleme pe suprafaţă instabilă cum ar fi zăpadă sau nisip. Bicicletele fat bike au fost inventate pentru a fi de folos în special iarna, pe poteci de pădure, pentru concursuri în zona Alaska şi nu în ultimul rând pentru ture prin deşertul din New Mexico. Sunt biciclete concepute să meargă pe zăpadă, nisip, deşert, mlaştini şi noroi.

Cursiere / Road Bike

Cursierele sunt special concepute pentru șosea. Acestea sunt proiectate să parcurgă distanțe mari, sunt o alegere populară printre cicliștii experimentați. Ghidonul curbat, cadrul proiectat special să asigure o poziție aerodinamică în timpul pedalatului și componentele ușoare îl fac să fie cele mai eficiente biciclete pe asfalt. 

Cyclocross

Bicicletele cyclocross reprezintă o îmbinare incredibilă de forță și agilitate necesară terenului accidentat și viteza specifică șoselelor. Prin definiție, acestea sunt prevăzute cu un cadru foarte asemănător cu cel al cursierelor, dar cu unghiuri diferite. Distanțierele de la furcă față și de la țevile triunghiului spate sunt mai mari (clearance) pentru a permite anvelope mai late și cramponate, dar și pentru degajarea noroiului.  Au roți mari cu diametru de 28″, de preferat cu jante mai rezistente și furcă rigidă fără amortizare. Din acest motiv, bicicletele cyclocross sunt mai des întâlnite în competiții specifice decât în turele pentru agrement. 

Gravel bike

În primul rând este vorba de o bicicletă de tip cursieră, rapidă şi eficientă, cu ghidon drop-bar. Cea mai importantă caracteristică este spaţiul pentru anvelope mari, de 35 mm sau chiar mai voluminoase. Headtube-ul este mai înalt pentru a permite o poziţie mai relaxată, adaptată pentru multe ore de stat în şa. Practic geometria este foarte asemănătoare cu cea a cursierelor de anduranță, proiectate tot pentru ture lungi şi confortabile dar pe asfalt, la care s-au adăugat caracteristici specifice ale cyclocrossului. 

Triathlon

Un termen general care descrie starea de spirit a acestei biciclete este aerodinamicitate. Atât cadrul cât și componentele sunt gândite astfel încât bicicleta să taie cât mai bine aerul. Deoarece o treime din cursă este pe bicicletă, acesta trebuie să facă viața cât mai ușoară și să consume cât mai puțină energie. Cadrul, spre exemplu, are o formă aerodinamică de la headtube-ul cu o formă ascuțită și până în dreptul basculei. Geometria acesteia este de asemenea foarte agresivă, unghiurile fiind foarte drepte. Poziția este de asemenea foarte aplecată pe ghidon. Ghidonul are o formă diferită față de cea a ghidoanelor pentru cursiere. Poartă denumriea de Aerobar și permite biciclistului să-și poziționeze coatele pe ghidon, astfel încât să fie plasate cât mai jos. Din acea poziție poate controla perfect manetele schimbătoarelor montate în partea frontală a Aerobar-ului, însă trebuie să-si schimbe poziția mâinii pentru a acționa maneta de frână. Jantele sunt foarte înalte pentru aerodinamicitate sporită, fiind completate de spițele mai degrabă aplatizate decât rotunde.

Biciclete cross

Bicicleta excelentă pentru excursii pe drumuri naționale mai lungi sau pe poteci montane umblate. Telescopul atenuază vibrațiile pe drumuri cu pietriș. Mărimea ghidonului asigură stabilitate și control mai bun.  Aproape identică cu o cursieră în aparență, dar aceste biciclete aleargă un pic mai încet. Ghidonul drept și rapoartele de viteze sunt gândite să ofere o ascensiune mai comfortabilă și acceptă suporți de bagaje, apărători de noroi. 
Avantaje: O distanță un pic crescută între centrul roților face ca absorbirea șocurilor să fie mai puțin resimțită de către ciclist. Pinioane mai mari înseamnă efort mai mic la pedalarea în ascensiune. Poate căra bagaje mult mai ușor și are o poziție de pedalat mai comfortabilă decât o cursieră. Alt avantaj major este stabilitatea la coborârea pantelor. 

Biciclete fitness

Bicicletele fitness sunt similare cu cursierele, cu excepția ghidonului, care în cazul bicicletelor fitness este drept, diferit de ghidonul clasic de șosea. Au aceeași clești de frână de șosea și aceleași cauciucuri înguste. Bicicleta fitness este alegerea potrivită persoanelor cărora le place viteza, dar nu le place ghidonul de cursieră, practică mult sport sau doresc să încerce un nou stil de mișcare. Este mai mult folosit pentru antrenament cum spune și numele. 

Trekking

Bicicletele trekking sunt modele hibride concepute special pentru a satisface nevoia de deplasare zilnică a navetiștilor și a celor care folosesc activ bicicleta pe distanțe lungi. Acestea sunt confortabile, conferă o poziție mai apropiată de verticală, se pretează drumurilor din zone urbane și periurbane, fiind excelente pentru orice fel de condiții meteo. Dintre particularitățile bicicletei putem enumera următoarele: roți cu diametru mare (28”), pentru creșterea rapidă a vitezei; apărători de noroi; furcă cu suspensie, care face din acest tip de biciclete unul recomandabil și traseelor accidentate; portbagajul de la roata din spate; șaua cu suspensie în tijă, ce permite un drum lin, dar și o poziție comodă a biciclistului. Bicicleta trekking este cea mai populară opțiune când vine vorba de utilizare cicloturistică. 

Fixie

Bicicletele cu pinion fix, așa-numitele biciclete ”fixie”, se caracterizează prin faptul că au la roata din spate câte un pinion pe fiecare parte a acesteia, din care unul este fix, învârtindu-se odată cu roata, iar celălalt este ”pe liber”, adică se oprește din rotire atât timp cât pedalele nu sunt acționate. Ciclistul are posibilitatea de a alege una din cele două variante, în funcție de preferințe, prin desfacerea piulițelor roții și montarea acesteia în poziția dorită. Sunt biciclete clasice și moderne în același timp, ieșind în evidență prin simplitate și originalitate. Frânarea se face prin așa-numita ”contrapedalare”, adică picioarele opun rezistență la rotirea brațelor pedalier, în acest fel viteza bicicletei fiind diminuată treptat. Sunt ușoare, economice, simple de întreținut, sunt așa-numite „workhorse”-uri.

City bike

Bicicleta de oraș este și aceasta distinctă. Bicicleta de oraș oferă ciclistului o poziție mai dreaptă și confortabilă împreună cu accesoriile necesare pedalării în oraș: aripi, cric, lumini. Bicicleta de touring și trekking oferă cam aceleași specificații, dar în plus și portbagaje față/spate pentru a putea transporta cât mai multe bagaje în turele care pot dura chiar și câteva săptămâni. În cele din urmă, bicicletele de oraș vintage sunt biciclete cu specificații similare, dar care păstrează aerul și designul bicicletelor din epoci trecute. 

BMX

Bicicleta BMX este ideală pentru persoanele pasionate de acrobaţii şi trick-uri pe bicicletă. Este ușor de recunoscut întrucât are forme și roți mici, asemănătoare bicicletelor pentru copii. Un BMX are în general cadrul construit din oțel, iar cele pentru concurs din aluminiu. Are multe subramuri mai mult sau mai puțin cunoscute care atrag cu sine mici variațiuni în geometria și echiparea bicicletei. 

Bicicletele mai sunt definite și după cadru, fie el rigid sau cu suspensie

Hardtail

Perfecte pentru turele montane, de deal sau pe traseele offroad de câmpie. Față de modelele full-suspension, bicicletele de munte hardtail au suspensii doar pe roata față, ceea ce le conferă câteva avantaje: sunt mai ușoare, nu absorb prin suspensia roții spate energia pedalatului în forța la urcare sau pe drum drept, sunt ceva mai ușor și mai ieftin de întreținut. Versatilitatea acestor modele le face totuși potrivite pentru orice tip de teren, atât pe pantele abrupte cât și pe drumurile cu asfalt plin de gropi, cu borduri înalte sau cu piatră cubică. Existente într-o gamă variată, cu modele atât pentru copii, dame cât și pentru bărbați, bicicletele de munte hardtail sunt printre cele mai populare opțiuni atunci când vine vorba de utilizare cotidiană. 

Full suspension

Așa cum arată și numele, bicicletele cu suspensie integrală, beneficiază de sisteme de amortizare atât pe roata din față, cât și pe roata din spate. În general, cadrele sunt alcătuite din două părți (triunghiul față și triunghiul spate) conectate între ele prin pivoți ce permit mișcarea independentă a acestora. Mișcarea este controlată de amortizorul de la roata spate. Sunt mai confortabile, eficiente și oferă un plus de control și siguranță. 

În ultimii ani bicicletele sunt categorizate și după dimensiunea roților

Roata de 26 de inch

Mărimea „clasică”, roţile de 26 au avantajul de a fi mai uşoare şi mai rezistente, dar ele sunt inferioare din punct de vedere al aderenţei, suprafaţa de contact cu solul fiind mai mică şi, datorită razei mici, necesită un efort mult mai mare pentru depăşirea obstacolelor. Este cel mai des întâlnită pe mountainbike-urile clasice și cele pentru tineret. 

Roata de 27.5 inch

Cu privire la roata de 27.5 inch totul se trage de la faptul că senzația pe bicicletă este apropiată de roata de 26 de inch, dar cu toate acestea ai un strop în plus de viteză de rulare și de asemenea, un control ceva mai bun la trecerea peste obstacole decât cu 26”. Poți considera roata de 27.5 inch o alternativă bună, dacă: ești mai scund de 1.70 m, cauți o bicicletă echilibrată, iar formatul de 26 inch nu te mai atrage (cel puțin din punct de vedere al echipării) și dorești un control mai agil al bicicletei. Bicicletele cu roți de 27.5 inch sunt puțin mai ușoare decât bicicletele 29er, datorită roților cu un diametru mai mic (jantă mai mică, anvelope mai mici). 

Roata de 29 de inch

Cu 29” a început revoluția roților, care pare să se termine în zilele noastre. Este evident că o roată cu un diametru mai mare trece mai ușor peste obstacole, parcurge o distanță mai mare la același cadență de pedalare, are o suprafață mai mare cu solul care avantajează în timpul frânărilor, demarării și în curbe. Dimensiunea mai mare a roții atrage cu sine și o cu totul altă geometrie a cadrului, oferind astfel persoanelor cu o înălțime mai mare de 1,7m o poziție mai potrivită, comfortabilă și o pedalare mai eficientă. 

Biciclete de damă

Ce specificații generale are o biciletă de damă?

În primul rând trebuie să pornim din faptul că silueta femeilor diferă de silueta bărbaților. Aici putem menționa, că în general înălțimea și greutatea este mai mică, lungimea părții superioare a corpului, brațele, degetele sunt mai scurte. Pornind din aceste aspecte, când vine vorba de bicicletele de damă, producătorii de biciclete vin în întâmpinarea femeilor cu o geometrie a cadrelor adaptată la nevoile sexului frumos. Inclusiv mărimile și formele componentelor sunt diferite. De exemplu suportul ghidonului este mai scurt, dar și ghidonul este mai îngust potrivit anatomiei femeilor. Șaua diferă de bicicletele pentru bărbați, în primul rând este mai confortabilă, acesta fiind fabricată pe baza bazinului mai lat a femeilor. 

Biciclete copii

În cazul bicicletelor de copii aspectul cel mai important care trebuie luat în considerare la achiziționare este alegerea mărimii potrivite. Pe lângă vârsta și înălțimea copilului, mărimea roților, cel mai important aspect este mărimea din interiorul picioarelor. 

Ca sfârșit putem adăuga în ultimii ani la toate susnumite un motor și avem noul hype, numit E-bike

Propulsia electrică redefinește noțiunea de bicicletă. Este o posibilă variantă a viitorului, atât pe plan recreativ cât și pentru transportul urban.  Bicicleta electrică aduce sportul și natura mai aproape pentru cicliștii începători, și mărește factorul de distracție pe potecilor bine cunoscute de către avansați. Cu cât puterea motorului este mai mare cu atât bicicleta va demara și se va deplasa mai rapid. Avantajul major al unei biciclete electrice se rezumă la reducerea efortului depus de biciclist pe traseu: acesta este diminuat semnificativ pe porțiuni medii și scurte (atât cât ține acumulatorul). De asemenea se parcurg distanțe mult mai lungi prin oraș sau pe teren. Costurile de exploatare sunt mai mici decât ale unui scuter, unei motociclete sau unei mașini. 

Acestea sunt principalele categorii de biciclete. Pentru mai multe informații vă stăm la dispoziție în showroomul nostru din Târgu Mureș, sau telefonic.